Nieuwsarchief


Bestuur Hansje Stoffel, nu en in de toekomst

Geplaatst op 5 februari 2024

Op dit moment heeft onze stichting een monistisch bestuursmodel. Dit wil zeggen dat de bestuursleden zowel uitvoerende als toezichthoudende taken hebben. Hierin zit naast de uitvoerend directeur-bestuurders een toezichthoudende voorzitter. Dat heeft als voordelen dat de afstand tussen het primaire proces (kinderen op de groep) klein is en interventies in de strategie snel genomen kunnen worden. Zeker in de snel wisselende omstandigheden van 2020  tot en met 2023 konden we zo goed laveren. Nadeel is dat er weinig afstand tussen uitvoering en toezicht bestaat.

Om uitvoering en toezicht duidelijker te scheiden zijn we afgelopen jaar begonnen met ontvlechting van ons bestuur naar een dualistisch bestuursmodel (two-tiermodel), waarbij een raad van commissarissen van afstand op het management zal toezien. We hebben toen onze vraag bij nog niet vertegenwoordigde stakeholders neergelegd, helaas met onvoldoende succes. Om toch een stap te kunnen maken, laten we ons sinds vlak voor de Kerst bijstaan door twee onafhankelijke organisatieadviseurs. Ons doel is dat de overgang naar een two-tiermodel vóór de zomervakantie zijn beslag krijgt.

Daarnaast heeft Geeske na zes en een half jaar bestuurlijke betrokkenheid per 1 februari jongstleden besloten af te treden als bestuursvoorzitter. Om het toezicht op de uitvoerende bestuursleden te continueren en vooral om het proces van ontvlechting geen vertraging te laten oplopen, hebben we per 1 februari Wouter Ockeloen benoemd tot ad interim (tot en met de zomer) bestuursvoorzitter. Dat geeft ons de tijd het proces om tot nieuwe bestuursleden te komen gedegen vorm te geven en zonder haast te doorlopen. Wouter is persoonlijk te bereiken via: bestuur@hansjestoffel.nl als toezichthouder op Rogier en Maimoene, maar ook voor algemene vragen, opmerkingen omtrent de strategie voor het benoemen van toekomstige bestuursleden. 

We bedanken Geeske voor haar inzet de afgelopen jaren en verwelkomen Wouter in het bestuur.

Wouter, Maimoene en Rogier

het bestuur van Hansje Stoffel  

Lees het hele bericht »

Uurtarieven in de kinderopvang, hoe zit dat nu eigenlijk?

Geplaatst op 30 november 2023

Het tarievenstelsel in de kinderopvang is soms wat lastig te begrijpen. Waar betaal je nu voor? Hoe zijn de uren opgebouwd van de dagdelen? Wat zijn kinderopvanguren? Krijg je geld terug bij afmelding van een dag? En vele andere vragen. Vaak realiseer je als ouder niet dat deze regels meestal het gevolg zijn van het fiscale stelsel van de kinderopvangtoeslag. Daarom hieronder een FAQ.

Waarom werkt men in de kinderopvang met uurtarieven?

Eigenlijk werkt de kinderopvang met dagdelen, zoals een ochtend- en middagdagdeel, of een VSO (voorschoolse opvang), of vakantiedag (bij de BSO). Het stelsel van de kinderopvangtoeslag (van de Belastingdienst) is echter gebaseerd op uren. Voor de belastingdienst c.q. de kinderopvangtoeslag moeten kinderopvangorganisaties uren aan dagdelen toekennen. Hansje Stoffel doet dat op een manier die toeslag voor ouders maximeert; door het maximaal toegestane aantal uren tegen een zo laag mogelijk uurtarief in rekening te brengen. Zo is de eigen bijdrage van ouders netto het laagst.

Waarom een urenpotje en niet gewoon vakantiedagen?

We werken wel met vakantiedagen, maar voor de belastingdienst/toeslagen moeten we dat in uren opgeven. Sinds 2017 hebben we bij de BSO het kalenderjaar opgedeeld in 40 schoolweken (middagen) en 12 vakantieweken (vakantiedagen) en onze jaarkosten daarover verdeeld. Om de nettoprijs voor ouders zo laag mogelijk te maken (door het aantal fiscale uren te maximeren) hebben we toentertijd besloten 12 vakantieweken te factureren in de wetenschap dat ouders de meeste ouders de vakantiedagen niet allemaal opmaken, omdat ze zelf op vakantie zijn. In de boekhouding en verantwoording naar de dienst toeslagen vermelden we wel alle uren, zodat ouders maximaal recht op toeslag hebben. Concreet betekende het bij de invoering ervan dat het aantal maanduren (voor 5 dagen) voor de toeslag steeg van 130 naar 145,85 en dat de bruto uurprijs in 2017 met 56 cent daalde.

Waar betaal ik eigenlijk voor als ik een contract afsluit voor afname kinderopvang?

Als ouder betaal je eigenlijk voor de reservering van een kindplaats op een bepaald dagdeel tijdens de openingstijden, gedurende een bepaalde periode.

Of je daarbij volledig gebruik maakt van die gereserveerde tijdsblokken maakt daarbij niet uit. Het eerder ophalen van je kind of niet brengen op een gereserveerde dag heeft geen gevolgen voor de facturatie, omdat de vaste kosten (zoals salarissen) evenzogoed gemaakt worden.

Waarom werkt de kinderopvang niet met een systeem van “uurtje-factuurtje” (betalen volgens afname werkelijke uren)?

Het financieringsstelsel van de kinderopvangtoeslag is niet hierop ingericht. Als de uurtarieven in de kinderopvang moeten worden berekend naar een tarief op basis van werkelijke afname, zullen de uurtarieven fors stijgen (25 % of meer). Dat komt doordat het kostenniveau niet echt wijzigt (we moeten net zoveel salarissen betalen), terwijl het aantal factureerbare uren veel lager is.

Waarom zijn de 40-weken pakketten eigenlijk duurder dan 52-weken pakketten?

Als jij als ouder een 40 (school)weken pakket afsluit staat de kindplaats van jouw kind tijdens de schoolvakantie leeg, slechts in een enkel geval kan dan met een andere ouder een vakantiepakket af worden gesloten voor die plek.  

We huren de locatie het hele jaar en ook de kosten van medewerkers (4/5de van de kosten) lopen gewoon door tijdens een schoolvakantie. De jaarkosten moeten dan dus in 40 weken terugverdiend worden in plaats van in 52 weken. De nettokosten (na aftrek van de toeslag) zijn voor ouders bij deze pakketten vaak veel hoger, ook al lijken de brutokosten lager.

Wat zijn eigenlijk kinderopvanguren en hoe worden die opgebouwd?

Het stelsel van de kinderopvangtoeslag werkt met uren terwijl de kinderopvangbranche (KDV + BSO) met dagdelen (ochtend / middag) werkt. Hiervoor zijn regels opgesteld wat dan kinderopvanguren zijn welke mogelijk recht geven op een vergoeding van de kinderopvangtoeslag.

Je kan deze beschouwen als de uren dat jouw kind gebruik zou kunnen maken van de opvang.

In de praktijk zal het dus betekenen dat jouw kind vaak minder uren daadwerkelijk afneemt dan er gefactureerd wordt.

Hoe worden de kinderopvanguren per maand berekend?

Het berekenen van de kinderopvanguren bij een redelijk overzichtelijk. Dit zijn de potentiele uren waar je gebruik van kan maken tussen openings- en sluitingstijd. Er hoeft geen rekening gehouden te worden met sluiting op de officiële feestdagen. De andere sluitingsdagen (studie- en brugdagen) berekenen we niet. In 2024 is er een studiedag op een woensdag en op een vrijdag en zijn er twee brugdagen op vrijdag. Dus die vier dagen berekenen we niet. Wel zijn er in 2024 meer weekdagen, namelijk 53 maan- en dinsdagen; die tellen wel mee. In totaal zijn er dus in 2024: 53 maandagen, 53 dinsdagen, 51 woensdagen, 52 donderdagen en 49 vrijdagen in rekening te brengen.

Voor de prijsberekening vermenigvuldigen we het aantal opvanguren per dagdeel maal het aantal mogelijke dagen per jaar en dat delen we door 12 maanden. Zo krijgen we het maandgemiddelde.

Hoe worden de kinderopvanguren bij een BSO berekend?

Bij de kinderopvanguren van een BSO houden we rekening met de openingsuren van de groepen, die gerelateerd zijn aan de schooltijden van Widar.

Daarbij wordt er uitgegaan van 40 schoolweken en 12 vakantieweken.

Voorbeeld: de jongste kleuters zijn alle dagen om 12:45 uur uit, dus opvang start om 12:45 tot uiterlijk 18:30 uur. Tijdens schoolvakanties 10 uur opening, van 8:30 – 18:30 uur. ((5,75 uur * 5 dagen * 40 weken) + (10 uur * 5 dagen * 12 weken))/12 maanden = 145,83 uur per maand.

Hansje Stoffel heeft ervoor gekozen een onderscheid te maken in drie dagdelen: voor-(12:45-14:45u), na- (14:45-18:30u) en hele middagen (12:45-18:30u). Andere opvangorganisatie, vooral die werken met verschillende scholen, middelen deze tijden.

Krijg ik bij afmelding van mijn kind bij het kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang dan geld terug?

Nee, in principe niet. Kinderopvang (kdv + bso) werkt niet met het zogenaamde uurtje-factuurtje. Je betaalt niet voor daadwerkelijke aanwezigheid maar voor het reserveren van een kindplaats. Ingevolge de CAO is de personeelsplanning 14 dagen van tevoren vastgelegd en de Wet Arbeidsmarkt in Balans zorgt ervoor dat we deze planning alleen met extra kosten op korte termijn kunnen aanpassen. Het stelsel van de kinderopvangtoeslag is ook ingericht op reservering en niet op realisatie.

Heeft de kinderopvang minder kosten bij afmelding van mijn kind voor een opvangdag?

Nee, niet echt. De vaste kosten van o.a. huisvesting en de medewerkers veranderen niet als jouw kind een dag(deel) niet komt.

Ik hoef mijn kind niet af te melden voor de kinderopvang, ik betaal er toch voor?

Vooral bij de BSO worden er vaak geen afmeldingen van de kinderen doorgegeven. Soms met de reden dat er toch voor betaald wordt. De ouders realiseren dan niet altijd dat dit kostenverhogend kan zijn. De medewerkers van de BSO moeten dan gaan navragen, het is lastig om planningen te maken voor activiteiten en soms wordt er onnodig personeel ingezet. Geef dus vooral wel de door als je kind niet aanwezig zal zijn bij de kinderopvang.

Het uurtarief van de kinderopvangorganisatie is hoger dan het maximum uurtarief kinderopvangtoeslag, mag dat?

Ja, kinderopvangorganisaties mogen ieder tarief vragen wat zij willen, daar is geen grens aan. Het maximum uurtarief kinderopvangtoeslag is alleen het maximum aan uurtarief waarvoor jij vergoeding krijgt.

Heb ik recht op ruildagen als mijn kind een keer niet kan komen?

In principe betaal je voor een vast dagdeel op een vaste dag. Ruilen is een service en geen recht. Het kunnen uitvoeren van ons ruildagensysteem hangt samen met het aantal beschikbare medewerkers, de bezetting van de groep en in hoeverre ouders ook hun kinderen afmelden (zeker bij de BSO). Ook kunnen alleen dagdelen met dezelfde tijden geruild worden. Gezien het personeelstekort en volle bezettingen is bij veel concurrenten de mogelijkheid van ruilen helemaal uitgeschakeld of sterk beperkt. Bij Hansje Stoffel kun je tot uiterlijk drie dagen van tevoren via de ouderapp een ruilverzoek doen, behalve bij de baby’s waar we voor hun rust en regelmaat (vaste gezichten) anti-flex werken.

Lees het hele bericht »

Start Elfentuin

Geplaatst op 20 september 2023

We hebben dinsdag 19 september van de gemeente het goede nieuws ontvangen dat de omgevingsvergunning is verleend. We wachten nu nog op terugkoppeling van de brandweer (in het kader van de melding brandveiliggebruik) en van de GGD. 

We zijn ons ervan bewust er uitstel mogelijk is, dus we moeten nog een voorbehoud maken. Wanneer genoemde instanties echter positief reageren, dan kunnen we in de herfstvakantie de eerste baby’s en dreumessen ontvangen.

 

Lees het hele bericht »

Transitie facturering

Geplaatst op 16 december 2022

Zoals bekend hebben we besloten de incassering van de maandfactuur te koppelen aan de uitbetaling van de kinderopvangtoeslag, net zoals we tot 2016 deden. Direct voordeel is dat de uurprijs in 2023 tot 17 cent per uur (netto!) minder stijgt. Op lange termijn sorteren we voor op het aanstaande wijziging van het bekostigingsstelsel van de kinderopvang in Nederland.

Zo’n transitie leidt er in elke vorm toe dat er twee maandfacturen in één maand te betalen zullen zijn. Dat is niet voor iedereen gemakkelijk. Graag denken we, op basis van jullie persoonlijke situatie, mee over mogelijke oplossingen voor dit probleem. Een aantal ouders heeft reeds contact met ons opgenomen en met hen zijn passende afspraken gemaakt. Voor ouders die ons nog niet hebben bereikt, hebben we maandag 19 december van 17:00-18:00 uur een inloopspreekuur om een passende oplossing af te spreken.

Lees het hele bericht »

Er is getekend voor de bouw van onze nieuwe baby-dreumesgroep!

Geplaatst op 6 oktober 2022

We hebben officieel getekend! We zijn erg blij dat de bouw van het huisje voor de nieuwe baby-dreumesgroep de Elfentuin nu echt van start gaat. Onze langgekoesterde wens gaat in vervulling.

Foto’s en meer nieuws daarover komt via Instagram, Facebook en natuurlijk via de website.

Hartelijke groet,
Het bestuur en alle medewerkers van Hansje Stoffel.

Lees het hele bericht »

Voortgang baby-dreumeshuis

Geplaatst op 25 juli 2022

Onze chaletbouwer is met ons prachtige ontwerp van Studio Tilia aan de slag om een huisje te maken waar jullie baby’s en dreumessen heerlijk kunnen laten spelen, slapen en groeien. Daarover hebben we wekelijks contact. Het blijkt nu dat we -meer dan voorzien- te maken hebben met enorme wacht- en levertijden: de bouwer moet dertien weken wachten voordat de kozijnen bij hem komen en wij moeten voor het aangepaste meubilair zelfs een half jaar wachten. De realiteit is dus, dat nieuwe chalet pas na de kerstvakantie goed in gebruik kan worden genomen.

Lees het hele bericht »

Jaarverslag 2021

Geplaatst op 4 juli 2022

Ons jaarverslag 2021 is nu hier te lezen

Lees het hele bericht »

2 maanden ouderschapsverlof

Geplaatst op 23 mei 2022

Op dit moment krijgen werknemers in Nederland hun ouderschapsverlofuren niet uitbetaald. Dit verandert door een nieuwe Europese richtlijn die voorziet in 2 maanden betaald ouderschapsverlof. De wet betaald ouderschapsverlof treedt op 2 augustus 2022 in werking.

Lees verder in de link

Lees het hele bericht »

Uitbetaling compensatie ouders zonder KOT na 1 mei 2021

Geplaatst op 12 februari 2021

12 februari 2021
Kamerbrief Koolmees: Uitbetaling compensatie ouders zonder KOT na 1 mei 2021

Op 10 februari heeft Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, een brief over de tegemoetkoming van de eigen bijdrage door ouders voor tweede sluitingsperiode naar de Kamer gestuurd. Belangrijkste nieuws is dat ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag waarschijnlijk vanaf 1 mei de compensatie kunnen aanvragen voor zowel de eerste als de tweede sluitingsperiode. Uitbetaling vindt plaats na 8 weken. Prioriteit in de uitbetaling van compensatie wordt gegeven aan de ruim een half miljoen ouders mét kinderopvangtoeslag omdat zo de continuïteit van de kinderopvangsector wordt gewaarborgd.

Samenvatting van de inhoud

Tussen 16 december 2020 en 8 februari was de reguliere kinderopvang opnieuw gesloten, de BSO blijft gesloten.  De minister complimenteert de branche met het harde werken tijdens de beide lockdowns met extra maatregelen en de noodopvang: “Alle medewerkers in de kinderopvangsector verdienen hiervoor grote waardering.”

Noodopvang
De minister gaat in de Kamerbrief in op de ervaringen binnen de noopvang door de kinderopvang, waar tijdens de  lockdown meer gebruik van is gemaakt dan tijden de eerste lockdown.

Tegemoetkoming voor alle ouders, ook voor tweede sluitingsperiode
Vervolgens informeer de minister de Kamer over de tegemoetkomingsregeling voor ouders die tijdens de lockdown de facturen van de kinderopvang hebben doorbetaald. Net zoals over de sluitingsperiode van vorig jaar, zullen ouders ook voor de periode vanaf 16 december 2020 van de overheid een tegemoetkoming ontvangen voor de eigen bijdrage die zij hebben doorbetaald.

Voor de kinderdagopvang en gastouderopvang loopt deze tegemoetkoming tot 8 februari 2021, voor de buitenschoolse opvang loopt de tegemoetkoming door tot het einde van de sluiting. De einddatum hiervan is op dit moment nog niet bekend.

Het gaat om hierbij drie groepen ouders: (1) ouders die kinderopvangtoeslag ontvangen, (2) ouders die een overheidsbijdrage ontvangen op basis van gemeentelijke regelingen en (3) ouders zonder overheidsbijdrage in de kosten voor kinderopvang.

1. Ouders die kinderopvangtoeslag ontvangen
In de tegemoetkomingsregeling voor de tweede sluitingsperiode wordt een herzieningsmoment ingebouwd, net als in de eerste periode, voor ouders die hun kind pas na de peildatum hebben aangemeld voor kinderopvangtoeslag, terwijl er voor dit kind gedurende de sluitingsperiode wel al lopend een contract was met de kinderopvangorganisatie.

Ook worden wijzigingen in de gegevens, zoals een inkomensdaling of een stijging in urengebruik, wel meegenomen in de hoogte van de kinderopvangtoeslag. Wanneer dit later in het jaar door ouders voor de voorafgaande maanden wordt aangepast, leidt dit dus ook tot een correctie in de kinderopvangtoeslag over die periode.

De tegemoetkoming is een benadering van de eigen bijdrage voor de reguliere contracturen en geldt dus niet voor eventuele extra uren noodopvang. Het is de bedoeling dat kinderopvangorganisaties deze uren niet in rekening brengen bij ouders.

Het hoopt kabinet medio maart de tegemoetkomingsregeling gereed te hebben. De uitvoering zal opnieuw plaatsvinden door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en Toeslagen. De uitbetaling aan ouders voor de tweede sluitingsperiode is gepland medio april maar is nog afhankelijk van hoe snel de buitenschoolse opvang weer opent en van een eventuele nieuwe sluiting.

2. Ouders met een gemeentelijke regeling
Ook voor deze ouders wordt de werkwijze van vorig voorjaar herhaald. Gemeenten worden opnieuw gevraagd om ouders die de eigen bijdrage voor kinderopvang hebben doorbetaald, tegemoet te komen. Het gaat om ouders die hun kinderen gebruik laten maken van het gemeentelijke aanbod van voorschoolse educatie (VE), het kortdurend peuteraanbod, of op basis van een sociaal medische indicatie (SMI).

3. Ouders zonder kinderopvangtoeslag
Ook deze ouders zullen een tegemoetkoming krijgen voor het doorbetalen van de kinderopvangfacturen. Ouders moeten de tegemoetkoming zelf aanvragen; dit kan vanaf 1 mei, onder andere door de betaalde kinderopvangfacturen aan te leveren. Dit is nodig omdat de overheid niet over gegevens van het kinderopvanggebruik van deze ouders beschikt.

In december 2020 werd bekend dat  de SVB de tegemoetkoming  zal uitkeren. De tegemoetkoming voor beide periodes wordt gelijktijdig uitgevoerd. Het aanvraagloket hiervoor zal waarschijnlijk per 1 mei 2021 zal openen. De SVB zal uiterlijk acht weken na ontvangst van de aanvraag beslissen over de tegemoetkoming en daarna uitbetalen.

Dit betekent dat deze ouders nog langer moeten wachten. De reden dat hiervoor is gekozen, is omdat prioriteit wordt gegeven aan de tegemoetkoming aan de circa 570.000 ouders mét kinderopvangtoeslag over de tweede sluitingsperiode. ‘Op deze wijze wordt de continuïteit van de kinderopvangsector en de mogelijkheid om noodopvang te bieden het meest gewaarborgd’, schrijft de minister.

Lees het hele bericht »

De Oudertelefoon …

Geplaatst op 11 februari 2021

De Oudertelefoon biedt een luisterend oor aan iedere ouder. Voor als het thuis even te veel wordt. Bel ons op 085-1304658 of chat via de site met een van onze vrijwilligers. We delen antwoorden op de meestgestelde (opvoed)vragen en tips

Zie link voor alle info. Bij de oudertelefoon nemen vrijwilligers de telefoon op of beantwoorden de chat. Belangrijk te weten is dat ze geen meldplicht hebben. En dus laagdrempelig zijn in aanbieden van luisterend oor voor opvoedvragen. Je kan ze volgen op Linkedin.

… om rust te bewaren in deze drukke tijd.

Lees het hele bericht »


“Wij werken met het meest kostbare materiaal op aarde: kinderen.”

Kindercentrum Hansje Stoffel