Modderdag

Vandaag is het internationale modderdag, een prachtig initiatief van het instituut voor natuureducatie. Tijdens modderdag ontdekken kinderen wat modder is, hoe je er mee kunt spelen en wat de verbinding met de aarde voor hen betekent. Honderdduizenden kinderen in binnen- en buitenland zijn tegelijkertijd actief bezig met natuur.

Bij Hansje Stoffel vinden wij de natuur belangrijk, heel belangrijk. Binnen de antroposofische visie speelt de natuur een grote rol. Van biologische dynamische voeding tot het vieren van seizoensgebonden jaarfeesten. Op vele fronten zijn wij verbonden aan dat wat de natuur ons schenkt. Dat spelen in de natuur van groot belang is voor de algehele ontwikkeling van het kind, is bij Hansje Stoffel onder andere terug te zien in de inrichting van ons buitenterrein. Wereldwijde onderzoeken tonen aan dat buitenspelen en vies mogen worden een stimulatie voor alle ontwikkelingsgebieden is: fysieke; sociaal-emotioneel en cognitief. Zo blijkt bijvoorbeeld dat spelen in de modder, helpt in de ontwikkeling van het immuunsysteem, stress herstellend en rustgevend is en helpt de kansen op het ontwikkelen van chronische aandoeningen, zoals astma, allergieën en overgewicht, te verkleinen (bron: IVN). Kinderen spelen tevens meer fantasierijk, exploratief en constructief. De natuur prikkelt de creativiteit, geeft zelfvertrouwen en maakt minder angstig. Kinderen leren hun grenzen te verleggen, omdat zich iedere keer een andere situatie kan voordoen. De natuur is onvoorspelbaar.

Bij Hansje Stoffel is het daarom niet alleen vandaag modderdag, maar iedere dag een dag dat vies worden mag!

Op onze facebookpagina kunt u verschillende foto’s terugvinden van het heerlijke modderspel dat zich afspeelt in de tuin van Hansje Stoffel.

“Door het vieren van jaarfeesten worden kinderen zich bewust van het jaarverloop en stimuleren wij verbondenheid met de natuur.”

Kindercentrum Hansje Stoffel