Jaarfeesten

Palmpasen

Palmpasen is de intocht in Jeruzalem. We vieren dit in de peuterklas doordat wij een palmpaasstok maken. Voor de peuters is dit geen kruis maar een zonnerad versierd met gedroogde vruchtjes aan een ketting en crêpepapier en een broodhaantje bovenop. Samen met de ouders wordt al zingend een optocht gelopen op het schoolplein.
Liedjes worden gezongen:
“Palmpasen, palmpasen, versier je groene stok, met linten en met ruikertjes, met chocola en suikertjes…”

Pinksteren

Pinksteren wordt samen met de vrije school Widar gevierd.  De peuters lopen onder versierde bogen door en kijken naar de dansen die de oudere kinderen uitvoeren.

“Hier is onze fiere pinksterblom en ik zou hem zo graag eens wezen met zijn mooie linten in het haar en met zijn klinkende bellen, recht is recht, krom is krom, gelieve wat te geven voor de fiere pinksterblom, want de fiere pinksterblom moet voort”.

Sint Jan (zomerfeest), 24 juni

Bloemen, spelletjes en dansen staan centraal op dit feest. Het is het laatste feest van het schooljaar, de natuur is vollop in bloei.
Op de groep wordt dit gevierd doordat de peuters veldboeketjes meenemen en inleveren in de mand. Peuters krijgen tijdens een “kringspel”een ander boeketje aangereikt. Soms met een beetje tegensputteren omdat ze zo graag hun eigen boeketje willen.

Liedjes worden gezongen zoals:

“Ik heb een mooie bloemenmand aan wie zal ik die geven, die het dichste bij mij staat zal ik de bloemen geven. Dag schone vrouw geef mij een hand van jou, die bloemen zijn voor jou, dag juffrouw”.

Sint Michael (herfstfeest), 29 september

Het is herfst, oogsttijd, vliegertijd. Alle bomen hebben prachtige kleuren en verliezen hun blad, ook de appels zijn rijp geworden. In de peuterklas zoeken we appeltjes, maken appelmoes en popcorn.

We zingen liedjes zoals: “Appeltjes, appeltjes glanzend en rond, vallen en tuimelen over de grond, rol niet te ver en verscholen in t groen, ‘k wil je nu rapen in het mandje nu doen, appeltjes appeltjes glanzend en rond, zal ik je eten en wordt ik lekker gezond”.

Sint Maarten, 11 november

Dit is het eerste lichtjes feest op weg naar kerstmis. Het lichtje begint te branden in een uitgeholde knol. Het vruchtvlees wat uit de knol komt gebruiken we om een lekker soepje te maken. Op de groep lopen we in het kringetje rondjes met het lantaarntje en zingen:
“Ik loop al met mijn lantaarn, lantaarn loopt met mij. Daarboven stralen de sterren, beneden stralen wij. Mijn licht is aan, ik loop vooraan, rabimmelabammelabom. Mijn licht gaat uit ik ga naar huis, rabimmelabammelabom”.

Sinterklaas

Dit wordt op 5 december gevierd gezamelijk met de ouders die dan voor hun peuters een klein cadeautje hebben gemaakt.

De adventstijd

Dit zijn de laatste 4 weken voor kerstmis. Elke week heeft zijn eigen verhaaltje over Jozef en Maria die op weg zijn naar Bethlehem. Elke week gaat er een kaars meer branden op de adventskrans tot ze alle vier branden. De eerste week staat het stenenrijk centraal. In de 2de week het plantenrijk. In de 3de week het dierenrijk en in de 4de week het mensenrijk.

Verhaaltjes, geschenkjes of werkjes van de peuters zijn hierop gebaseerd. In deze stille tijd is ook nog in de eerste week het spannende “sinterklaas” feest.
“Stil nu, stil nu, ’t ruist al door de lucht. Stil nu, stil nu maak nu geen gerucht. ‘t Wonder komt heel zachtjes aan, kerstkind wil naar binnen gaan. Stil nu, stil nu, maak nu geen gerucht”.

Kerstmis

Alle kaarsen branden op de krans. De peuters zijn in de week voor kerstmis bij de kleuters op bezoek geweest om daar het kerstspel te bekijken. We vieren kerstmis met een feestelijk ontbijt met alle kinderen en ouders. De kinderen laten het kerstspelletje zien over Jozef en Maria, de schaapjes, het ezeltje en de herders. “Ezeltje zingt i-a, i-a, i-a, i-a, ezeltje zingt i-a, i-a. Voor het kindje in de stal dat ons vrede brengen zal, ezeltje zingt i-a, i-a”.

Maria lichtmis

Dit feest vieren we als de dagen weer gaan lengen op 2 februari. Alle verzamelde kaarsrestjes worden gesmolten en in een halve walnoot gegoten, met daarin een lontje. Met het branden van deze kaarsjes sluiten we de lichtjesperiode af.

Voor de liedjes van de jaarfeesten kunt u een kijkje nemen op: https://www.vrijeschoolliederen.nl/

“Kinderen zijn van nature nieuwsgierig”

Kindercentrum Hansje Stoffel