Creatief bezig zijn!

Het weer is iets minder. Dat betekent meer binnen zijn en bij Hansje Stoffel betekent dit meer bezig zijn met je creativiteit. Creatief bezig zijn is goed voor je mentale gezondheid. Creativiteit staat voor iets nieuws maken; Iets zelf scheppen, waarbij je jezelf uitdaagt om steeds vernieuwend te zijn. Als je bijvoorbeeld een kleurplaat aan het inkleuren bent, ben je vooral bezig met het oefenen van een vaardigheid en niet zelf aan het scheppen. Als je zelf een tekening maakt, ben je echt creatief bezig.

Waarom is creativiteit zo goed voor je?

  • Het vermindert stress en angst

Als je creatief bezig bent ontstaat er een soort flow, je stopt dan met denken en piekeren over allerlei andere zaken. Je bent alleen nog bezig met datgene wat je aan het maken bent en hoe je het zult aanpakken.

  • Het is goed voor je hersenen

Tijdens het creatief bezig zijn worden delen van de hersenen aan het werk gezet. Die activiteiten in de hersenen houden het brein gezond, zo wordt de kans op vergeetachtigheid op latere leeftijd kleiner.

  • Het verbetert de stemming

Het is niet alleen goed voor de hersenen, je gaat er ook goed van in je vel zitten. Creativiteit geeft voldoening. Het simuleert ook het doorzettingsvermogen, je leert omgaan met tegenslagen en je laat je minder snel van de wij brengen. Je wordt/bent stabieler en je voelt je fijner.

  • Geeft zelfvertrouwen

Op een andere manier denken en hierdoor tot iets moois komen geeft zelfvertrouwen. Ook al kan het soms eerst onzeker aanvoelen het vragen oproepen zoals: ‘Kan ik dit wel?’. Maar juist als we door wordt gezet, blijkt dat iedereen wel een andere invalshoek heeft en iets moois en nieuws kan creëren. Dat geeft natuurlijk weer vertrouwen in het eigenkunnen!

 

 

 

 

“Van peuter tot puber kan uw kind zich in vrijheid ontwikkelen bij ons”

Kindercentrum Hansje Stoffel